Feest

Toespraken en Fanfare

Op zaterdag 29 Oktober 1898 word de nieuwe lijn feestelijk geïnspecteerd, terwijl even daarvoor, op zaterdag 1 oktober 1898, de lijn Alkmaar – Hoorn officieel was geopend. Het SMWF bestuur laat zich georganiseerd huldigen. J. Breebaart, de Voorzitter van de SMWF, geeft te Winkel een toespraak, koren zingen welkomstliederen, en in alle dorpen welke het nieuwe stoomwonder passeert staan veel enthousiaste toeschouwers en hangen vlaggen aan Kerken en gebouwen.

Spoorbaan HoogwoudFoto vanaf de Kerk richting de molen en station
Hoogwoud. Uiterst rechts het ‘tramhuisje’ van stationschef dhr. Wilms gelegen langs de Koningspade alwaar een kaartje kon worden gekocht. Duidelijk is de loop van het spoor te zien die nog juist een stukje Kerkelaan (thans burgemeester Hoogenboomlaan) oversteekt. Naar links gaat de tram langs meelmolen de Lastdrager en rijd dan evenwijdig aan de Koningspade in de richting van Opmeer.
img_20161018_0008
Hoogwoud. Zichtbaar is het spoor, welke hier kruist met de Kerkelaan (zie vorige foto). Rechts (niet zichtbaar op deze foto) staat meelmolen de Lastdrager. Deze foto is genomen vanaf de Koningspade en we kijken naar de Nederlands Hervormde Kerk. De toneelvereniging houd hier een feestelijke optocht.
Schitterend Hoogwoud 1
De stoomtram onderweg naar Opmeer.

 

Lastdrager Stoomtram Hoogwoud
Hoogwoud-west, nu even voorbij meelmolen de Lastdrager. De foto is weer genomen vanaf de Koningspade met op de voorgrond de typische ijzeren profielpaaltjes van de SMWF waardoor ijzerdraad geregen werd om zo het vee van het spoor weg te houden. In de achtergrond de N.H. Kerk.
SpoorbaanHoogwoud Locomotief DierenSerie
Hoogwoud. Een locomotief van de HSM uit de “Dierenserie” – de latere NS 6700 serie – passeert hier meelmolen de Lastdrager en de T-splitsing Koningspade – Boekelweg (thans Westerboekelweg) op weg naar Opmeer. Leuk detail: het kalfje op deze foto is dezelfde als op de vorige foto, wat kan betekenen dat de Fotograaf bijde foto’s op dezelfde dag heeft gemaakt…zelfs de wijzers van de klok komen bijna overeen. Op één detail na: de molenkap met wieken is op deze foto naar het zuiden gedraaid.
Spoorbaan Hoogwoud Koningspade1
Hoogwoud. Links nog een stukje van de slingerende en uiterst smalle Koningspade met rechts het spoor dat de randen van de weilanden volgt naar Opmeer. We kijken richting het noorden naar meelmolen de Lastdrager. Baanwerkers zijn bezig met onderhoud. Spoorwegen werden in die tijd in een bed bestaande uit zand gelegd. 

Na overstappen in Wognum op een HIJSM trein rijd het hoge gezelschap door naar Hoorn en daar in het Parkhotel aangekomen worden nog meer woorden van waardering uitgesproken en het glas geheven. De volgende dag, zondag 30 oktober 1898, word de tramlijn officieel opengesteld voor het publiek.

Spoorbaan Hoogwoud Koningspade ter hoogte van het kerkpad
Hoogwoud, de Koningspade (in de volksmond Paad genoemd). Hier komen we nog weer wat dichter naar Opmeer toe, met rechts de trambaan die de randen van de weilanden volgt. Recht tegenover de mevrouw op het steigertje (die de was doet in de sloot) is thans het openluchtzwembad WoudMeer gelegen.

© Marcel Dam 2016 – 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s